joi, 28 august 2008

Despre sondaj

Salut tuturor!



Vreau sa le multumesc in mod special celor care au vizitat acest blog si care au si votat, iar celor care nu si-au manifestat "dreptul la vot", dar totusi au dat pe aici, de asemenea le multumesc.



Care e ideea cu sondajul asta?

Am participat la un seminar de pregatire in AIESEC, cu tema Feedback si comunicare, si la un moment dat ni s-au pus si noua niste intrebari. Banuiesc ca v-ati prins ca una dintre ele era exact cea din asa zisul sondaj. Singura diferenta era fapul ca puteam da un raspuns liber, puteam zice noi un punctaj si nu aveam de ales intre cele 4 pe care le-am propus eu.

Este interesant totusi de observat felul in care s-a raspuns la sondaj, si anume:

  • Pentru varianta de 30%, au fost un total de 52% (procente), respectiv 9 persoane;
  • Pentru varianta de 15%, au fost un total de 29% (procente), respectiv 5 persoane;
  • Pentru varianta de 9%, au fost un total de 11% (procente), respectiv 2 persoane;
  • Pentru varianta de 27%, au fost un total de 5% (procente), respectiv 1 persoana;

Total 100%, 17 persoane sau raspunsuri.


Lucrul care mi s-a parut mie interesant a fost diferenta atat de mare dintre raspunsurile alocate variantei de 30% si celei de 27%, respectiv pentru prima au fost 9 voturi, iar pentru ultima 1 singur vot.

Desi respectivele variante de vot sunt aproape la fel (27 cu 30), diferenta dintre ele este de 8 voturi, respectiv de 47,06% raportat la numarul total al voturilor. De aici se poate observa si faptul ca ne place sa operam mai mult cu parti rotunjite.

Oricum, chiar daca a obtinut un punctaj destul de mic, raspunsul "corect" (dar fara dovezi, adica nu am cercetat acest lucru, ci este raspunsul care ne-a fost furnizat in timpul trainingului) este varianta cu 9 %. Deci managerul petrece 9% din timpul sau citind.

Tot la acel training ni s-a mai spus ca un manager mai petrece 16% din timpul sau scriind, 30% vorbind, si ceea ce nu prea credeam, 45% ascultand.

Daca este sau nu adevarat va provoc sa cautati informatii si sa le comentati aici pe blog.

In acelasi timp, depinde cum delimitam acesti termeni. Ce anume intelegem prin a citi, sau a asculta s.a.m.d.

Prin urmare va provoc sa aflati informatii cat mai corecte posibil.

Toate cele bune!

miercuri, 27 august 2008

Lumea in alb si negru....

Tuturor ne place sa ne consideram ca fiind cei mai buni, cei mai frumosi, cei mai inteligenti, cei mai...cei.
Suntem obisnuiti, inca de mici, sa vedem lucrurile in alb si negru, in bine sau rau. Nu spun ca este neaparat ceva negativ acest lucru, dar consider ca nu suntem roboti, ca sa putem opera cu date atat de fixe.
De exemplu, daca vedem un copil caruia ii place sa arunce cu lucrurile pe jos, am putea avea tendinta de a spune ca este un copil rau (sau care face rele). Insa, in realitate, poate acel copil descopera forta gravitatiei. Poate il fascineaza faptul ca, indiferent cu ce ar arunca, obiectele tot jos ajung. Este ceva rau acest lucru?
Pe tema asta s-ar putea filosofa o saptamana intreaga, problema apare atunci cand trebuie sa punem in practica ceea ce teoretizam. Si aici intervin faimoasele paradigme. Pentru a intelege mai bine ce este aceea o paradigma, va recomand, sincer, sa cititi cartea lui Covey - Eficienta in 7 trepte.

marți, 19 august 2008

Something funnyyyy

Citate motivante

Mai jos puteti gasi cateva citate ale unor oameni mai mult sau mai putin cunoscuti.

  • Arta de a trai reprezinta si iscusinta de a te slefui mereu. (V. Pavelcu)
  • Veritabila educatie este aceea pe care si-o da omul siesi. (Rene Hubert)
  • Omul este o fiinta facuta sa se intreaca pe sine. (Montaigne)
  • Nu exista o sursa mai bogata in satisfactii decat aceea de a te simti opera propriei tale personalitati si sculptor al propriei tale fiinte. (Acad. V. Pavelcu)
  • Desavarsirea este scopul suprem si inaccesibil al omului; actiunea infinita de a se desavarsi este menirea sa. (J. G. Fichte)
  • Exercitiul il face pe mester. (Proverb german)
  • Noi stim ce suntem. Dar nu stim ce putem deveni. (W. Shakespeare)
  • Nu exista nimic care sa nu poata fi faurit de o munca perseverenta si de o grija incordata si atenta. (Seneca)
  • Niciodata nu ne lamurim mai mult asupra noastra insine decat atunci cand avem din nou in fata ochilor ceea ce am facut cu ani inainte, cand ne putem privi pe noi insine ca obiect. (Goethe)

luni, 18 august 2008

De ce mai sunt in AIESEC...

Pentru mine ultima sesiune a fost destul de stresanta si obositoare, iar pentru o perioada de aproximativ 2 luni, pot spune ca nu m-am prea ocupat de partea sociala a vietii mele. As putea spune, putin mai rautacios, ca m-am transformat intr-un soarece de biblioteca, deoarece petreceam mai mult timp cu cartile decat cu oricine altcineva.
Dar cum nimic nu tine o vesnicie, s-a terminat, din fericire, si ultima sesiune cu tot cu licenta. A urmat o perioada, in care mi-am pus de cateva ori intrebarea de ce mai sunt si de ce sa mai fiu un AIESECer. Si iata raspunsul pe care l-am gasit:
  • in AIESEC am avut ocazia sa invat foarte multe despre cum pot sa ma dezvolt personal, despre cine sunt si mai ales despre cine vreau sa fiu;
  • in AIESEC am gasit un mediu creat din oameni dinamici, plini de energie, devotament si entuziasm;
  • in AIESEC am cunoscut foarte multi oameni importanti (atat directori mari de firme, cat si oameni care par simpli, dar sunt coplesitor de interesanti);
  • in AIESEC am avut ocazia sa invat din propriile greseli;
  • in AIESEC am trait alaturi de ceilalti spiritul de echipa;
  • in AIESEC am participat la foarte multe pregatiri pe teme interesante pentru mine;
  • in AIESEC am descoperit ce inseamna leadershipul;
  • in AIESEC gasesc oportunitati relevante pentru mine;
  • AIESEC ma conecteaza la intreaga lume;
  • AIESEC este mai mult decat o simpla organizatie de tineret. AIESEC te invata un stil de viata. Asta e scopul practic al acestei platforme internationale. Acela de a crea oameni capabili sa faca fata schimbarilor, chiar mai mult, de a crea promotori ai schimbarii.

Despre AIESEC, sunt convinsa ca se poate vorbi mult si bine. Cred ca motivul principal pentru care mai sunt si mai vreau sa fiu un AIESECer este faptul ca, pur si simplu, imi place!

Imi plac oamenii implicati, imi place mediu, imi plac oportunitatile... imi place!

Un mic adevar

Imi faceam azi ordine printre multitudinea de foi si foicele, pe care le detin, cand am descoperit ceva. Este vorba despre un mic citat, daca il pot numi asa, al unui profesor din facultate.
Si acesta spune: De la imbecil la genial, cu totii suntem oameni normali.
Bineinteles ca, media populatiei sau marea majoritate se situeaza in normalitate. Problema apare atunci cand tindem mai mult sau mai putin spre o anumita extrema, daca ma intelegeti.